Társadalmi együttélést javítását segítő Közösségi rendezvényeink

 

Falunap Szentetornyán

A Szent László napi falunap nagy esemény Orosháza-Szentetornya városrész életében. Az Evangélikus Egyház, és a helyben működő közösségi szervezetek – Betesda Alapítvány, Magunkért-Egymásért Civil Egyesület – közös „ünnepe” ez, amely id. Antal László önkormányzati képviselő kezdeményezése és ötlete alapján immáron ötödik éve került megrendezésre 2019. június 29-én.

Az előző évi és az idei rendezvényünk is az EFOP 1.3.7‑17‑2017‑00096 pályázat keretében valósulhatott meg.

Fontos közösségépítő alkalom számunkra – az itt élők számára – ez a színes program-kavalkád. Fiatal és idős egyaránt jól érezheti itt magát korra-, nemre-, anyagi- és társadalmi hovatartozásra való tekintet nélkül.

A szervezésnél lényeges rendezőelvünk, hogy kultúra és szórakozás, egyházi és világi programok egyaránt szerepeljenek a repertoárban.

Ezen célok idei megvalósítását legnagyobb részt az EFOP-1.3.7-17 „Szentetornyai Integráció” pályázat segített. De nem szabad elfelejteni a segítő szándékú önkéntesek munkáját sem. Ki, miben tudott – segített. Köszönet illeti azokat, akik idejüket, fáradtságukat, tehetségüket áldozták a közösségi program sikeres megvalósítása, lebonyolítása érdekében.

Sikeres volt a rendezvény, a jelenléti ívek tanúsága szerint több mint 140-en vettek rajta részt. Nagy szó ez egy alig 2500-as lélekszámú településrészen!

A nap megnyitóját megtisztelte Dávid Zoltán Orosháza város polgármester is. A megnyitóbeszédek után Laczki János evangélikus- és Szalkay Róbert református lelkészek tartottak ökomenikus áhitatot. A gyermekeket arcfestés, cukorágyú, buborékeső, népi játékok várták. A felnőttek számára tánc és zene, valamint játékos feladatok biztosították a szórakozást.

Az idei volt az első, hogy országos hírű könnyűzenei előadókat is meg tudtunk hívni. Délután Matyi és a hegedűs szórakoztatta a nagyérdeműt. Háromszor is visszatapsolták őket és a ráadásszámok után a közös fényképezkedések és autogramkérések sora sem maradhatott el. Ilyen rangos előadók meghívására pályázati támogatás nélkül aligha jutott volna lehetőségünk.

Hála a pályázatnak 140 embert tudtunk meleg-étellel is megvendégelni. Az apróságoknak pedig a nap folyamán többször édességet szóró „cukorágyú” okozott kedves meglepetést.

Fokozta a közösségi élményt a házi-sütemények, házi-pálinkák valamint a csülökpörkölt-főző verseny, melyre közel 10 baráti-családi csapat nevezet.

Örömmel tölt el bennünket szervezőket, hogy az együvé tartozás megélésének élményéhez juttathattuk településrészünk lakóit. Köszönjük a Karaunosz Projektfejlesztő Kft-nek a szervezést és az EFOP 1.3.7-17 pályázatnak az anyagi támogatást.

ifj. Antal László
projektmenedzser

 

Falunap Rákóczitelepen

 

A tizenkettedik alkalommal tartotta meg az Esélyegyenlőséget Biztosító Alapítvány 2018. szeptember 22-én a Rákóczi fesztivált Orosháza-Rákóczitelepen. A rendezvényen újra együtt lehetett, együtt szórakozhatott Rákóczitelep apraja-nagyja.

Rákóczitelepen, ha szeptember vége közeledik egyre nagyobb az izgalom, hisz tudják, hogy minden évben ez időtájt rendezik a Rákóczi Fesztivált.

Kissné Tarján Katalin köszöntője után Dávid Zoltán polgármesterés Fejes Róbertné alpolgármester  köszöntötte a településrész lakóit.

A hagyományokhoz híven idén is átadták a “Rákóczitelepért” Emlékplakettet. Az idei kitüntetett Puskás Tiborné Farkas Julianna, nyugalmazott pedagógus.

 

A műsorfolyamot a Rákóczitelepi Nyugdíjas Klub dalárdája nyitotta. Az idősebbek után a legfiatalabbak következtek. A Bácska utcai óvodások műsorának tapsolhatott a nagyérdemű. E közben már zajlott a bográcsos-főző verseny és melegítettek a csapatok a kispályás focibajnokságra. Bármerre néztünk, mindenütt jókedvű, egymással beszélgető, egymásnak örülő embereket láthattunk.

A szervezők erre a napra gazdag programmal készültek a felnőttek és a gyerekek számára is.  A Harangos Néptánc Együttes műsorát nézhették, Tapsolhattak Béres Enikőnek, Komáromi Pistinek. A gyerekeknek játszott a Mandula színház, de ott volt számukra a játszóház, az ugrálóvár, a hagyományos népi játékok sokasága a kosaras, kézi hajtású körhintával, sőt az Orosházi Íjász Egyesület tagjainak felügyelete és irányítása mellett az íjászkodást is kipróbálhatták. Az Esélyegyenlőséget Biztosító Alapítvány konzorciumi tagként részt vesz az Orosházi Evangélikus EgyházközségEFOP-1.3.7-17-2017-00096 „Szentetornyai integráció” című pályázatban.

 

 

 

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.