EEÖR-KP-1-2021/1-002143

MŰSZAKI LEÍRÁS

az

Orosháza-Rákóczitelepi Evangélikus Templom homlokzatának felújítása EEÖR-KP-1-2021/1-002143 támogatás

A támogatás összege 15 000000Ft vissza nem térítendő támogatás.

A templom Orosháza Rákóczitelepen a Virág utca 2. sz. alatt található. Az épületet az 1940-as években épült a kor technológiájának megfelelő anyagokból és színvonalon.

Állapot leírás

A szerződést kötést követően a helyszíni bejárás során megállapításra került, hogy az épület lábazati tagozatán a vakolt lábazata hullik, a fal vizes. Az épületen nincs ereszcsatorna és az épület körül nincs járda. A lábazati fal tövében a föld sok helyen az alsó szigetelő papír fölött volt. A lábazati tagozat kiugrik a fal síkból, de nincs rajta bádogozás, így a csapadék végig folyik a falon.

Az ablakpárkányok téglával voltak kifalazva, de nem voltak vizorrosan kialakítva, több helyen már kipotyogtak a habarcstáskák és hiányoztak a téglák, bádogozva nem volt.

A toronyban az egyik fa gerenda elkorhadt. A toronyban a tetőszerkezet és a fal csatlakozásánál több helyen hézag látható, ami nincs tömítve, így a szél és a csapadék bejut a szerkezetbe. A padláson látszott, hogy több tetőcserép le van csúszva, el van törve, nincs összevágva a falszegély bádoggal.

A templom bal oldalán a kerítés több helye is ki van szakadva és a növényzet gyökérzete és szára bele nőtt.

Felújítási munkák leírása:

A felújítás során a vizes és mozgó, táskás vakolatot eltávolítottuk a falról és a támpillérekről. A munkálatok során sajnos az ablakok körüli, alatti vakolat is hullott táblákban, így azt is el kellett távolítani. A vakolat leverése után a fugák 2 cm mélyen kikaparásra kerültek. Majd száradást követően a lábazati tagozatot falszárító, páraáteresztő vakolattal vakoltuk. Weber Terranova sanpresto 100, 200 és 300-as anyaggal. A párkány felett, a támpilléreken és az ablakok körül hagyományos weber vakoló anyagot alkalmaztuk.

A vakolatok kiszáradását követően weber szilikonos páraáteresztő festékkel festettük le a vakolt felületeket, a főhomlokzatot és a templomtornyot.

A lábazati párkányra és a támpillérekre körbe új fémlemez fedés készül. Az épület köré csapadékvíz elvezető járdát készítettünk, ami az épülettől kilejti a vizet, az alsó szigetelő papír alatt van. A terepet megrendeztük, hogy a járdára ne folyjon vissza a csapadékvíz.

Az ablakpárkányok kibontásra kerültek és új ablakpárkányok lettek betonozva, melyek fémlemez ablakpárkányokkal fedtünk be.

A toronyban a korhadt fa gerenda kipótlásra került. A toronyban a tetőszerkezet és a falcsatlakozásai tömítésre kerültek. A torony sapka alatt a párkány tagozat drayvit háló beépítésével vakolásra került. A lecsúszott törött cserepek kosaras autódaru segítségével cserér és bevágásra kerültek.

A templom bal oldalán található kerítést elbontásra került, a kerítésbe bele nőtt növények gyökereit eltávolítottuk. A kitört oszlopokat pótoltuk, lefestettük és új drótfonatos kerítést készítettünk.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.